Cukroví

Cukroví nejen na vánoce, ale kdykoli budete mít chuť. Často lze využít místo sušenek a jiných sladkostí. Je vynikající a přitom velmi snadno připravené. Obměňujte suroviny a objevíte kouzlo nekonečných chutí a variací.

Cukroví z tepelně neupravovaných potravin je dobré uchovávat v chladu a na stůl dát vždy jen to, co sníte. Trvanlivost záleží na surovinách, které použijete. U čerstvého ovoce, které můžeme použít na ozdobení, je to jen pár dnů. Proto je dobré cukroví dozdobit ovocem až před podáváním.

Naše zkušenost je taková, že vánoční cukroví děláme v průběhu celého prosince a "testujeme" nejlepší variantu. V praxi to znamená, že ho vždy velmi rychle sníme. Vítězné finální varianty se dělají až dva dny před Štědrým dnem a musí se schovat. Pak máme na vánoční svátky to nejlepší cukroví. Na Silvestra děláme nové. Nebojte se, není to žádná velká práce navíc, cukroví je velmi jednoduché a za chvilku máte hotovou plnou mísu rozličných druhů. Pokud máte děti, ty se velmi rády zapojí, obzvláště pokud mohou ujídat a ochutnávat a společně s vámi vymýšlet, co čím ozobíte apod.

A ještě něco navíc - pro každou kuchařku je potěšující, že její výtvor je tak dobrý, že "nepřežije" do druhého dne. Tak ať se vám cukroví vydaří a nebojte se experimentovat. Když to nedopadne tak, jako na obrázku, tak jen změňte název - a máte nový druh :-)

Jahůdkové kuličky

Jsou hotové za pár minut a chutnají báječně. Jemné, s vůní a chutí jahůdek...

 

Těsto:

1 a 1/2 š kešu oříšků

1 š kokosu

Obojí umixujeme na jemno. Přidáme

2 PL medu

2-3 PL kokosového oleje

Rukou děláme z hmoty kuličky a ty obalujeme v rozdrcených jahůdkách. Lepší je použít mrazem sušené jahody, např. od f. Mixit. Dají se krásně rozdrtit na prášek.

Pro ještě větší barevnost můžeme do posypu zamíchat květy měsíčku a chrpy. Hodí se i jako posyp na dorty či jiné zákusky.

Máme hotovo a už jen dáme do lednice vychladit.

jahodový posyp


 

Koule

Zima je období bílé, za okny sníh (v ideálním případě) a v obchodech prodávají čerstvé kokosy. Nastrouhaný kokos je jako sníh. Máme období sněhu, takže hurá na kokos!!

Koule lze dělat samozřejmě i v létě, jen kokos použijeme sušený.

Tyto koule jsou první syrové cukroví, které jsem udělala. Bylo, a vždy je, báječné.

Potřebujeme na to jen tři ingredience – čerstvý kokos, datle a nepražené kakao.
Čerstvý kokos oloupeme i od hnědé slupky. Pak ho umeleme na masovém mlýnku společně s hrstí vypeckovaných datlí. Rukama uděláme koule a obalíme v kakau. Ale nemusíme, jsou dobré i jen tak.
 

Srdíčka

Luxusní spojení čokolády a kokosu. Jen se rozplývají na jazyku, jsou hotová za malou chvilku a ještě rychleji snědená ….

ingredience:
2 PL rozpuštěného kokosového oleje
3 PL nepraženého kakaa
2 PL palmového nektaru (nebo medu nebo agáve sirupu)
hrst sušeného mletého kokosu, v podstatě dle potřeby a chuti

Nejdříve uděláme z prvních tří ingrediencí čokoládu. Do ní začneme vmíchávat kokos, až máme v podstatě kokos obalený čokoládou. Pak natlačíme lžičkou do formičky a dáme ztuhnout.

 

Čokokošíčky

Milujeme košíčky. Děláme je v různých kombinacích a vždy nás překvapí báječná kombinace chutí a vůní. Tyto jsou pro milovníky čokolády. Dole čokoláda, která se jen rozplývá na jazyku, na ní lehounce citronový krém, korunovaný chutí oříšku. Hmmm...

Ingredience

Čokoláda na dno košíčku:

2 PL rozpuštěného kokosového oleje

1PL kokosového nektaru nebo agáve sirupu nebo medu

1 vrchovatá PL nepraženého kakaa

Kokosový tuk rozpustíme ve vodní lázni - pozor na teplotu, neměla by přesáhnout 40°C, abychom nezničili enzymy a další zdraví prospěšné látky v kokosovém tuku. Vmícháme nektar a kakao. Teplou směs naplníme do papírových malých košíčků, stačí 1/2 čl na košíček a dáme ztuhnout do lednice nebo v zimě za okno.

Krém:

3/4 šálku přes noc namočených kešu oříšků

šťáva z 1/2 citronu

3 PL agáve sirupu nebo medu

3PL rozpuštěného kokosového oleje

voda dle potřeby, stačí max. 2-3 PL

Vše dáme do mixéru, kromě vody, a umixujeme hladký krém. Je-li moc hustý, přidáme trochu vody. Pokud je naopak moc řídký, může nám pomoci přidat do směsi lžíci jáhlové či ovesné mouky nebo trochu psylia.

Krém nastříkáme na vychladlé košíčky a ozdobíme oříškem. Dáme zase ztuhnout. Košíčky jsou nejlepší až druhý den, kdy oříšek také trochu "změkne". Pokud ovšem do druhého dne vydržíte je nesníst...

 

 

Košíčky II. - makové

Košíčky jsou z mandlí a kokosu plněné makovou náplní se švestkovými povidly. Pro "zlepšení" vánoční nálady můžete použít místo povidel sušené švestky a namočit je přes noc třeba do rumu a pak rozmixovat.

Kdo nechcete použít ani povidla ani rum, tak může namočit sušené švestky do pomerančové šťávy a pak rozmixovat s trochou agáve sirupu (popř. medu), i to je vynikající.

Ingredience

košíčky:

1 šálek mletých mandlí

1 a 1/2 šálku kokosu

1/2 šálku agáve sirupu (nebo medu)

2 vrchovaté PL kokosového oleje - tentokráte nerozehřívat, ale použijte tuhý

špetka soli

pohanková mouka jemná (hladká) na obalení

Vše smícháme a rukama pořádně prohněteme, aby se kokosový olej dobře spojil s ostatními surovinami. Ze směsi uděláme kuličky a obalíme v pohankové mouce (jen lehce) - je to proto, aby se nám těsto nelepilo. Vtlačujeme do formičky a hned vyklopíme. Dáme na 5 minut ztuhnout do mrazáku.

Plníme nádivkou:

1 šálek máku

2 vrchovaté PL švestkových povidel

Navrch "zasněžíme" kokosem a dáme do chladu.

 

Karamelové hrudky

Miluji karamel. V létě s vanilkovou zmrzlinou a oříšky... v zimě jsou báječnou pochoutkou karamelové hrudky, kde najdete i ty oříšky. Už když je suším v sušičce, tak se mi sbíhají sliny tou vůní, která se line celým domem.

Ingredience:

2 šálky ovesných vloček

1 šálek zlatého lnu umlít

1/2 šálku kokosu

4 PL palmového nektaru

3 PL sirupu z agáve nebo medu

2 špetky soli

hrst jader vlašských ořechů nahrubo posekaných

Ovesné vločky namočíme na 20 minut do trochy vody nebo kokosového mléka - vody dáme tolik, aby vznikla hustá kaše. Ráda používám jemné ovesné vločky s klíčky, ty stačí namočit jen na 10 minut. Smícháme namočené vločky, len a kokos, sůl a dle potřeby můžeme ještě doplnit vodu, aby vznikla hustá kaše. Přidáme palmový nektar (ten nám udělá tu báječnou karamelovou chuť, dostanete ho např. na www.vitalvibe.cz) a agávový sirup. Do hotové směsi vmícháme nasekané ořechy. Čajovou lžičkou děláme malé hrudky a pak sušíme. V sušičce asi 2 hodiny, na vzduchu přes noc. Hotové můžeme dozdobit tečkou z bílé čokolády, nebo přidat k již zmiňované vanilkové zmrzlině a polít palmovým nektarem...mňam

 

 

Jakolinecké

Naše děti mají v oblibě linecké cukroví. Tak jsme společně s nimi vytvořili několik nepečených variant tohoto cukroví. Momentálně u nás "frčí" tato varianta z ovesných vloček.

Těsto:

1 1/2 šálku ovesné mouky (nebo ovesných vloček umixovaných na prášek)

4 PL agáve

špetka soli

1/2 šálku vody nebo ještě lépe vody z kokosu

špetka jedlé sody

Vše smícháme a mokrýma rukama děláme malé placičky s důlem uprostřed. Do dolíčku můžeme buď dát marmeládu nebo namočené a lehce umleté brusinky s trochou agáve sirupu.

Sušíme buď v sušičce (asi 4 hodiny) nebo necháme oschnout na topení.

 

 

Ovocné dortíčky

Další jednoduchá, rychlá a velmi chutná dobrota. Příjemně křupavé těsto díky fíkům, zjemněné dotekem jemného krému a korunované brusinkovou tečkou.

Těsto:

hrst fíků - umeleme na masovém mlýnku

1/2 hrsti naklíčených slunečnicových semen (stačí i je jen namočit na 2 hodiny, aby změkla) - také pomeleme nebo rozmixujeme

Smícháme umleté fíky a slunečnicová semena. Směs natlačíme so silikonových forem na pralinky, nebo můžeme jen rukou udělat malé koláčky.

Krém je stejný jako u košíčků I., ale přidáme více citronové šťávy:

3/4 šálku přes noc namočených kešu oříšků
šťáva z 1 citronu
3 PL agáve sirupu nebo medu
3PL rozpuštěného kokosového oleje
voda dle potřeby, stačí max. 2-3 PL


Vše dáme do mixéru, kromě vody, a umixujeme hladký krém. Je-li moc hustý, přidáme trochu vody. Pokud je naopak moc řídký, může nám pomoci přidat do směsi lžíci jáhlové či ovesné mouky nebo trochu psylia. Znovu promixujeme.

Krém nastříkáme nebo dáme lžičkou na těsto z fíků, ozdobíme sušenou brusinkou nebo kouskem pomeranče a košíčky dáme na chvíli ztuhnout do lednice. Pak opatrně vyjmeme z formy a je to.

 

Pomerančové trubičky

Již několik let se u nás toto cukroví těší velké oblibě, je lehce nahořklé, ale zároveň sladké, pomerančová chuť se mísí s čokoládou.... opět lahodný útok na chuťové buňky.

Jako dítě jsem ochutnala pomerančovou marmeládu a přišla mi odporná. Pomeranče taky zrovna moc nemusím, ale jednou jsem ochutnala sušený pomeranč a bylo to velmi zajímavé a vůbec ne tak hrozné, jak jsem se obávala. Napadlo mě zkombinovat chuť sušených pomerančů s čokoládou ... Výsledek ochutnejte sami.

Postup se zdá být trochu náročnější, ale nebojte se to vyzkoušet.

 

Ingredience na trubičky:

1 velký nebo 2 menší pomeranče

1 mandarinka

2 PL agáve sirupu

Pomeranče a mandarinku oloupeme, zbavíme pecek a společně se sirupem z agáve rozmixujeme na kaši. Kaši nalijeme v tenké vrstvě (asi 1 mm) na plát sušičky (ten nepropustný :-)) a sušíme. Lze sušit i v troubě, doporučuji plech vyložit silikonovým pečícím "papírem", aby pak šlo pomerančový plát dobře odloupnout. Sušíme jen na nízkou teplotu, do 50° C. Trvá to dlouho, v sušičce i více než 6 hodin. Sušení na topení moc nefunguje, pomeranč by se dříve zkazil, než by byl suchý.

Takto vypadá usušený plát - měl by být takový "gumový", aby s ním šlo dále pracovat. Na obrázku už je na děrované podložce ze sušičky, kam jsem ho přendala dosušit, zpočátku se sušil na plném plátu.

Plát nakrájíme ostrým nožem na čtverečky, podle toho, jak chceme mít trubičky velké, já dělám asi 2x2 cm:

Jednotlivé čtverečky stočíme do trubičky

 

Každou hotovou trubičku hned namočíme do rozehřáté čokolády, někdy je potřeba ji zatížit, aby se nerozvinula, dokud čokoláda neztuhne.

Ingredience na čokoládu:

1 PL kokosvého oleje

1 PL agáve sirupu

1PL nepraženého kakaa

Olej rozpustíme ve vodní lázni a přimícháme kakao a agáve. Rozmícháme do hladka.

 

Ořechy

Díky tomuto receptu jsme se naučili mít rádi pohanku.

Používám zde mouku z naklíčené pohanky. Připravím si naklíčenou usušenou pohanku do zásoby a namelu vždy jen potřebné množství.

Pohanku celou - kroupy (loupanou) namočíme přes noc do misky s vodou. Ráno slijeme a dáme na dva dny naklíčit. Vždy 2x za den propláchneme čistou vodou. Po dvou dnech jsou již vidět klíčky. Pohanku dáme na pláty sušičky v tenké vrstvě, usuší se za 2-3 hodiny nebo až je skutečně suchá. Lze to i nad topením, trvá to déle. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, spotřebujeme do 2 měsíců.

Těsto (vyjde asi na 20 kousků hotových ořechů):

1 hrnek mouky z naklíčené usušené pohanky (lze i umixovat)

1/2 hrnku vlašských ořechů (namočených přes noc)

1 hrnek datlí

2PL agáve sirupu

4 PL olivového citronového oleje (Risca grande - více zde)

špetka soli

Malou část mouky si dáme stranou - na obalení kuliček. Ořechy a datle umeleme a smícháme s ostatními ingrediencemi - vznikne vláčné, tužší těsto. Je-li moc husté, přidáme olej nebo vodu.

Z těsta uděláme kuličky, obalíme v mouce  a natlačíme do formičky na ořechy. Vyklepneme a dáme sušit na 2 hodiny. (Není nezbytně nutné, jsou dobré i tak.)

 

Mezitím připravíme náplň:

1/2 šálku mandlí nebo vlašských ořechů (namočených přes noc)

1/2 šálku kokosu

2 PL kokos. oleje

1 vrchovatá PL nepraženého kakaa

1 PL agáve sirupu

Ořechy umixujeme nebo umeleme, ne do hladka, ale aby zůstaly malé kousky ořechů vcelku a smícháme s ostatními ingrediencemi.

Naplníme do ořechů. Uchováváme v chladu.

Čokolanýže

Báječné čokoládové lanýže, které se rozplývají na jazyku...

1 sáček mandlí (200 g)

2 PL kakaa (množství si upravte dle chuti)

2 Pl medu nebo agáve

1/2 šálku nadrcených vlašských ořechů (nahrubo)

Mandle mixujeme v mixéru dokud se nezačne tvořit lepkavá hmota. Trvá to dost dlouho, postupně stíráme hmotu ze stěn stěrkou. Máte-li méně výkonný mixér a nedaří se, lze do mletých mandlí zamíchat 2-3 PL kokosového tuku. Jen budou lanýže méně jemné. Do hotové hmoty vmícháme kakao a osladíme dle chuti. Vmícháme i vlašské ořechy a řádně prohněteme rukama. Tvoříme malé kuličky.

 

RAWánočka

Nebo to může být i vánoční štola, záleží zda dáte jen mandle a rozinky nebo do těsta přidáte i jiné sušené ovoce a ořechy.

1 šálek ovesných vloček

1/4 šálku zlatého lněného semínka

3 PL kokosu

2 čl skořice

1 čl soli

3 PL psylia

Vše společně umixovat nasucho.


2 šálky namočených mandlí

3 menší banány

1 š datlí

3 PL agáve sirupu

2 PL medu

šťáva a kůra z 1/2 BIO citrónu

špetka vanilky

Umixovat na kaši. Vmíchat do suché směsi a přidat 1/2 šálku celých rozinek a 1/2 šálku oloupaných mandlí. Směs má přijemnou konzistenci a dobře se s ní pracuje. Je-li moc řídká, přidejte ještě mouku z ovesných vloček. Vytvarujte tvar vánočky, dejte na plát sušičky, potřete olejem a posypte kokosovou moučkou nebo drcenými mandlemi. Dejte na hodinu až dvě do sušičky - teplota 45°C.. Pak vyndejte, nakrájejte na plátky a sušte ještě dalších cca 8 hodin na 42°C.


Závěrečná rychlovka = mandarinky v čokoládě = jedno z nejzravějších cukroví

Připravte si raw čokoládu - rozpusťte ve vodní lázni kakaové máslo, přidejte kakao, oslaďte agáve sirupem. Mandarinku oloupejte, rozdělte na dílky a půlku každého dílku namočte do čokolády. Nechte ztuhnout. Trvanlivost nepíšu, není podstatná, neboť toto dlouho na talířku nevydrží. Pár minut...