Vydatná hlavní jídla

Zde naleznete recepty na vydatná hlavní jídla. Slouží jako oběd nebo sytější večeře nebo když máte velký hlad.

Špagety se sýrovou omáčkou

Chutí přípomínají klasické špagety, zaujme vás smetanová chuť. Můžete je lehce přihřát, ale vždy jen na teplotu do 40°C.

Pro 4 osoby:

2 cukety

dresink:

3 Pl oleje

2 čl sojové omáčky Tamari

2PL sušeného neaktivního droždí

1 čl grilovacího koření

 

omáčka:

1 hrnek kešu oříšků namočených přes noc

1 hrnek vody

šťáva z 1 citronu

1 stroužek česneku

1 čl soli

 

pesto:

hrst špenátu nebo mangoldu

1/2 hrstu ořechů (vlašské nebo pekanové)

2 PL oleje

 

Špagety: nakrájet cuketu na nudličky buď pomocí spiralizéru nebo se v domácích potřebách prodává "zubatá" škrabka - jako škrabka na brambory, jen má zoubky a ta udělá stejnou službu, jen je s tím víc práce.

Nudličky namočit do dresinku a chvilku nechat (stačí 10 minut). Mezitím připravíme omáčku a pesto.

Omáčka - všechny ingredience dáme do mixéru a umixujeme do hladka.

Pesto - všechny indgredience dáme do mixéru nebo kuch. robotu a jen rychle a krátce promixujeme, aby vznikla hrubší konzistence, ne pasta.

Vyjmeme špagety z dresingu, rozdělíme na talíře a zalijeme omáčkou, navrch dáme lžíci pesta. Dozdobíme květinami, salátem...


Špagety podruhé - "boloňské"

pro 4 osoby

Špagety:

2 cukety - oloupat a nakrájet na nudličky (pomocí spiralizéru nebo škrabky). Posolit a nechat min. 10 minut odstát. Pak slít vodu a propláchnout.

Omáčka:

2 červené kapie (čerstvé :-))

4 cherry rajčátka

4 PL olivového oleje s bazalkou (Risca grande)

1 stroužek česneku

1/2 šálku předem namočených kešu oříšků

1/4 čl soli

trocha vody, dle potřeby (obvykle stačí 4 PL)
Vše důkladně dohladka umixujeme.


"Parmezán"

2 PL sezamových semínek - umlít v mlýnku na mák nebo v kávovém

2 PL lahůdkového droždí (neaktivního)

špetka soli

Vše smíchat.

Na talíř dáme špagety, zalijeme omáčkou a posypeme "parmezánem". Dozdobíme bazalkou a přidáme zeleninu na oblohu dle chuti.


 

 

Pizza

Tuto pizzu můžete připravit buď v raw kvalitě, tím, že ji připravíte v sušičce nebo ve vegan variantě - upečete jí v troubě, ale pozor jen na teplotu do 150°C - sice zničíte enzymy, ale uchováte zdravé tuky.

Těsto:

1 a 1/2 hrnku červené čočky (loupané, půlené) - namočit přes noc do vody, pak slít

1 a 1/2 hrnku pohanky - namočit přes noc do vody, pak slít

1 čl soli

1 čl sušeného oregana nebo 1 čl kari

3 PL oleje (vynikající je olivový Risca Grande bazalkový)

vše umixujeme na hustou kaši

Kaši rozprostřeme na plát sušičky a sušíme 2 hodiny na max. 45°C. Pak potřeme RAW kečupem. U varianty pečené, potřeme rozprostřenou směs kečupem hned, poklademe zeleninou a pečeme.

RAW kečup

1 hrnek rajčat čerstvých

1/2 hrnku sušených rajčat

1/2 čerstvé červené papriky

1 stroužek česneku

1 čl bazalky sušené nebo pár lístků čestvé

1 čl oregana nebo tymiánu

1/4 čl rozmarýnu

1 čl soli

2 PL olivového oleje (Risca Grande Basilicum)

Vše umixujeme. Vydrží v lednici týden.

 

Na kečup dáme zeleninu dle chuti :

1 cibuli na kolečka

2 rajčata na plátky

1 papriku na nudličky

kousek pórku na kolečka

žampiony na plátky

(fantazii se meze nekladou - výborná je např. kukuřice, mrkev, řapíkatý celer, brokolice...)

Dáme do sušičky ještě na 2 hodiny prohřát. Není to ale nutné, můžete sníst hned :-)