Moučníky

Nevím jak vy, ale my milujeme sladké. Raw food zákusky jsou přímo gejzírem chutí a vůní. Čistých, tak jak je vymyslela příroda, jen zkombinovaných tak, aby lahodily našim mlsným jazýčkům.

Pojďte s námi vyzkoušet některé naše oblíbené dobroty:

Čokoládový perník

Velmi vydatný koláč, který uspokojí i ty nejnáročnější čokoholiky. Plná chuť čokolády, vláčná konzistence jen lehce zvýrazněné šťavnatostí mandarinky...

Těsto:

2 hrnky kokosu

1/2 hrnku namočených vlašských očechů (přes noc)

1/2 hrnu namočených datlí (stačí hodinu)

1/2 hrnku namočených rozinek (stačí hodinu)

1/2 hrnku nepraženého kakaa

1/4 hrnku agáve sirupu (nemusí být, jen kdyby vám těsto připadalo málo sladké...)

špetka soli

1/4 hrnku vody

2 vrchovaté lžíce perníkového koření

špetka vanilky

Poleva:

1/4 hrnu kokosového tuku (rozpustit ve vodní lázni)

1/4 hrnu agáve sirupu (nebo medu)

3 vrchovaté PL kakaa

Smícháme.

Ořechy a ovoce umeleme na masovém mlýnku nebo umixujeme (jde to i tyčovým mixérem, jen si k tomu přidejte rovnou i vodu). Smícháme s ostatními ingrediencemi - těsto má tužší lehce drobivou konzistenci. Natlačíme do formy na pekáč, já pouřívám kulatou o průmeru cca 25 cm. Uhladíme lžící, pořádně přimáčkmeme a zalijeme polevou a ozdobíme mandarinkou nebo pomerančem. Dáme do lednice na 2 hodiny ztuhnout.

 

Jablečný koláč

dávka na formu průměr cca 20 cm

2 šálky kešu oříšků

2 šálky datlí

4 velká jablka na nastrouhání

Oříšky a datle umleme a smícháme v tužší těsto, když je moc husté, přidáme trochu vody.

Dáme do formy, uhladíme lžící a necháme lehce zvednutý okraj. Nastrouháme jablíčka nahrubo a rozprostřeme na těsto. Přitlačíme. Chladíme min. 2 hodiny.

Jahodový krém

 

miska jahod

1 zralé avokádo

2 banány

hrst lesních jahůdek a snítka meduňky na ozdobu

Postup je tak jednoduchý, že už to snažší být nemůže. Avokádo rozkrojíte, zbavíte pecky a vydlabete. Jahody, banán a avokádo rozmixujete nebo jen rozmačkáte vidličkou. Navrch ozdobíte meduňkou a lesními jahůdkami.