Polévky

Raw polévky jsou vynikající a velmi rychle hotové. Oproti vařeným polévkám mají mnohem intenzivnější chuť, někdy si na ně musíte nejprve zvyknout, ale pak už vám jiné nebudou tolik chutnat. V zimě je prima si je trochu ohřát, ale jen do 40°C, abychom nezničili enzymy.

Velmi jednoduchý princip polévek - pokud chci polévku krémové konzistence, použiji avokádo nebo namočené kešu oříšky. Pokud chci "vývar" použiji jen vylisované šťávy (z mrkve, petržele, celeru, řepy..)

 

 

Česnečka

(pro 2 osoby)

1 šálek předem namočených kešu oříšků (stačí na 2-3 hodiny)

1 stroužek česneku

1/2 mrkve najemno nastrouhané

1/4 čl soli

1 lístek libečku

1 stvol cibule

1 PL olivového nebo jiného oleje

2 větší šálky teplé vody

Vše umixovat dohladka.  

Do polvévky vmíchejte kukuřici (buď čerstvou rozmraženou)  + pažitka na posyp.

 

Hrášková polévka

(pro 2 osoby)

1 šálek čerstvého nebo mraženého hrášku (takový, který je jemný a sladký)

1/2 zralého avokáda

1 čl soli

1 PL sušeného droždí (pozor - ne aktivní, musí to být sušené lahůdkové droždí, prodává se ve zdravých výživách, např. od firmy Country Life) - pokud nemáte, klidně ho vynechte

1 stroužek česneku

1 čl - 1 PL majoránky (dle chuti)

1 PL olivového oleje

3 šálky vody (může být teplá - max. 40°C)

Vše dáme do mixéru a mixujeme dohladka. Nalijeme na talíře a ozdobíme trochou hrášku, nasekanými bylinkami, výborné jsou třeba i květy pažitky nebo naklíčená semínka.

 

Špenátová polévka

(pro 2 osoby)

1 zralé avokádo

2 š vody

8 mladých listů špenátu

1/4 čl soli

1 malý stroužek česneku

1 PL oleje

1/2 čl koření do polévky (já ráda používám od švýcarské firmy Just a Nahrin - lze zakoupit u nás)

Vše umixovat.

Navrch hrášek, nastrouhanou mrkev, petrželku, lněné semínko a kvítky mateřídoušky.