Snídaně

Snídaně je prvním jídlem nového dne. Měla by nám pomoci nastartovat organismus k činnosti, doplnit po noci tekutiny a potřebné živiny.

Ve spánku nezatěžujeme naše tělo činnostmi, které chceme vykonávat, ani našimi myšlenkami a tak má čas na "úklid". Tato činnost je velmi důležitá pro naše zdraví. Ale po každém úklidu zbyde nějaký odpad. Stejné je to i v našem těle. A co s tím odpadem? Ideální je ho vyhodit. Proto doporučuji si zvyknout vypít ráno sklenici čisté vlažné vody (kdo chce klidně může v létě studenou a v zimě teplou :-) ). Voda vypláchne žaludek, propláchne střeva a odnese odpad po nočním úklidu ven. 
Pak si počkejte alespoň čtvrt hodinky a nasnídejte se. Ideální je ovoce. Čistí organismus a doplní vše potřebné.

Naše rodina miluje k snídani mrkvovo - jablečnou šťávu. Ve všední den, kdy se dětem nechce z postýlek (vstávají vždy až těsně před odchodem do školy), vypijí si sklenici mrkvové šťávy a vyráží. Nají se až k svačině, kdy už mají hlad.

O víkendu si rádi dopřejeme společnou snídani, která je sytější, pak už většinou nesvačíme...

Zde je pár tipů na ranní dobroty:

 

Mrkvová šťáva

Bez odšťavňovače to bohužel nejde. I když se bráním zbytečnému používání přístrojů, tak odšťavňovač považuji za jeden z velmi užitečných přístrojů. Pro jednoho člověka spotřebujete tak 1/2 kg mrkve. Mám ráda kombinaci mrkvové a jablečné šťávy, občas přidám i červenou řepu nebo špenát. Poměr je vždy dvě třetiny mrkve a jedna třetina ostatních ingrediencí.  Šťávu je dobré vypít hned, rychle oxiduje a tím ztrácí cenné látky. Ale ne naráz, pro tělo je snažší jí pít postupně po doušcích, povalovat po jazyku jako dobré víno a pak teprve spolknout. V ústech totiž začíná trávení a šťáva se promísí se slinami a mnohem lépe se tráví. Ostatně toto platí u všech jídel.

 

Kaše z kešu oříšků a banánů

Kaše jsou velmi syté, ideální jsou v zimě, kdy nás i zahřejí.

Pro jednu osobu:

1 menší hrst kešu oříšků - namočíme je přes noc do vody, ráno slijeme

1 velký banán

1/4 šálku vody (můžeme přidat vodu teplou - do 40°C

Vše dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou kaši.

Kaši můžeme posypat kakaem, ozdobit banány, polít medem ... vašim chutím a fantazii se meze nekladou.

 

Smoothie

Smoothie je hezky česky řečeno koktejl. Je to něco mezi šťávou a kaší, protože zde ovoce neodšťavňujeme, ale rozmixujeme celé. Tím získáme i vlákninu, kterou naše tělo také potřebuje. Vlatsně je to tak, že šťávy se velmi rychle vstřebají do těla, doplní tekutiny, minerály, vitamíny... prostě vše co potřebujeme a minimálně zatěžují trávení. Smoothie obsahuje i vlákninu, která nám trávení trochu prodlouží, ale to je vyváženo velkým přínosem vlákniny. I tu pro život nutně potřebujeme. Už třeba jenom k tomu, aby nám pomohla při vylučování. (Vím, že to není její jediná funkce, ale pro tuto chvíli tato informace postačí.)

Pro smoothie používám jakékoliv kombinace ovoce, vyjma melounů. Melouny by se měly vždy jíst samostatně. Obsahují hodně vody a tráví se rychle. 

Na obrázku je kombinace

1 banán

4 velké jahody

snítka meduňky

1/4 šálku vody (je to spíš jako kaše, ale přidáním většího množství vody vytvoříte tekutější koktejl)

Můžete přisladit medem nebo agáve sirupem, ozdobit třeba sedmikráskami.

Kokosovo-karobová kaše

Vydatná varianta snídaně, která na delší dobu zasytí. Má lahodnou kakaovou chuť, jemnou konzistenci. Kokos Vám dodá zdravé tuky, konopné semínko bílkoviny, datle energii, banány a karob výbornou chuť. Co víc si přát pro začátek aktivního dne...

  

pro 4 osoby:

1 litr makového nebo mandlového mléka nebo vody

1 hrnek kokosu (namočit předem na 1/2 hodinky)

1/2 hrnku konopného loupaného semínka

1/2 hrnku datlí

2 banány

3 PL karobu

na ozdobu čerstvé ovoce (jahody, maliny...)

Vše kromě ovoce na ozdobu dáme do mixéru a umixujeme do hladka.

Pro sportovce nebo pro větší potřebu zasycení je možné do ní přidat ještě 2 PL buď konopného nebo hráškového proteinu.

 

RAW müsli

1 šálek drcených mandlí (namočím je předem a pak je jen trochu rozsekám v mixéru, aby zůstaly větší kousky)

1 šálek lněného semínka (celé)

1 šálek namočené pohanky

1 jablko - nastrouhat na hrubo

1 šálek rozinek

1/2 šálku konopného nebo jiného raw proteinu (můžete i vynechat, nemá vliv na chuť, jen na výživové šložení výrobku)

2 čl skořice

1/2 čl soli

3 PL agáve sirupu nebo medu

1/2 hrnku olivového oleje Risca Grande Lemon nebo konopného oleje

1/2 hrnku jablečného moštu nebo vody

Všechny ingredience smíchat - vznikne drobivá hmota, neměla by to být kaše, ale takové lehce se lepící hrudky. Pokud budete mít směs příliš řídkou, přidejte např. ještě kokos, oříšky nebo ovesné vločky.

Směs rozprostřete na plát sušičky a sušte při max. 45oC 4-5 hodin, dukud směs není křupavá.

Při výrobě další várky, protože musli rychle mizí :-), můžete semínka a oříšky vybírat podle chuti pokaždé jiné, dá se přidat kakao nebo karob, místo jablka hrušky, meruňky....


Kokosový "jogurt"

varianta I.

2 šálky kokosu - doporučuji v RAW kvalitě

1 malý jogurt Sojade bifidus nebo se dají koupit vegan probiotika, já používám Sojade, dá se koupit běžně ve zdravých výživách. Lze i normální bílý jogurt - potřebujeme získat bakterie :-)

1 PL agáve sirupu nebo medu

voda dle potřeby - jak chcete mít jogurt hustý , stačí většinou 1 šálek

Pokud chcete mít jogurt více smetanový, přidejte místo vody kokosové mléko (kupované není RAW, ale je to rychlé a hned k dispozici, nebo si i ho můžete vyrobit doma z kokosu sami)

Kokos namočte do vody na cca 1/2 hodiny, aby změknul a pak umixujte co nejvíce dohladka. Přidejte jogurt a agáve sirup. dejte do ideálně kameninové nádoby, přikryjte utěrkou a nechte v teple 12 hodin. Pak uskladněte v lednici. Část jogurtu můžete příště použít pro výrobu další várky a nemusíte už používat Sojade.

varianta II.

použijte čerstvý kokos, dužinu vydlabte a rozmixujte s hrnkem teplé vody a 1 čajovou lžičkou lecitinu (nemusí být, je pro dobré spojení tuku a vody. Přes cedník přeceďte, kokos pak můžete využít na tvorbu koláče. Do tekutiny vmíchejte jogurt Sojade nebo probiotika a nechte stát přes noc v teple. Tento jogurt v sobě nemá kousky kokosu, více se konzistencí podobá běžným jogurtům.

varianta III.

použijte mladý kokos, kde dužinu jen rozmixujte a smíchejte s jogurtem Sojade nebo bakteriemi a nechte stát přes noc v teple.