Pěstujeme zeleninu

Nabízíme Vám pohled do naší zahrady, postupně v celé této sekci webu budeme psát o zahradě, co děláme a proč. Berte to jen jako inspiraci, ať už pozitivní nebo i negativní.

 

Zeleninové záhony máme na dvoře, přímo vedle cesty od brány k domu. Má to jednu nespornou výhodu - kdykoli jdu okolo (několikrát denně), vždy vidím co a jak povyrostlo, co je potřeba již sklidit a spotřebovat. Budou-li záhony někde vzadu za domem, půjdu tam jen občas. Takto mě hned napadne co bude k obědu, večeři, protože zelenina se mi sama nabízí. Je to stejné, jako když chodíte v supermarketu okolo regálů a vyberete si co vám padne do oka. Třeba jste to původně neměli v plánu koupit, ale ono to tak hezky vypadá a bude z toho bezva oběd či večeře... Využijte, stejně jako já, tento efekt ve svůj prospěch a místo regálů v super- a hyper- a já nevím ještě jakém marketu se nechte okouzlit svojí zahrádkou. Nemusí být velká, stačí pár záhonů s ředkvičkami, salátem, rajčaty, bylinkami a vším co vás napadne. Není nad chut´vlastnoručně vypěstované zeleniny, právě utržené...

 

Květen 2014

Takto vypadjí naše záhonky v květnu. Už teď nám poskytují spoustu výborných potravin - špenát, ředkvičky, cibulovou nať, petrželku, kerblík a korinadr, různé druhy salátů. Zeleninu můžete vysít třeba do řádků a při protrhávání mladé rostlinky rovnou použijte. Jsou vynikající a je škoda je vyhodit. Buď je použijte do slátů a nebo mladé zelené lupení (klidně i ředkvičky nebo mrkvičku) přidejte do zelených mixovaných směsí s ovocem. Dodají vám spoustu vitamínů a minerálů.

Záhon mrkve:

V popředí kvetoucí polníček - vydrží a roste i přes zimu, i pod sněhem. V květnu jde do květu, listy i květy se dají stále konzumovat, stonky jsou už nahořklé. Nechávám si ho tu vysemenit, abchom měli v zimě zase zásobu čerstvého salátu. Za ním je roketa a kedlubny gigant.

Kvetoucí jahodníky - je dobré pod ně dávat slámu - dozrávající jahody nehnijí a sklízíme je čisté. Nehledě na to, že pod mulčem se udržuje vlhko, to mají rády žížaly a tlející sláma nám jahody krásně pohnojí.

A celkový pohled z výšky. Ač to nevypadá, předchozí fotky jsou z tohoto prostoru, jen jahodníky nejsou vidět. To zelené vpravo u červené tyče je špenát, který zde byl také přes zimu a nyní je křehký a vynikající ke konzumaci. Až se oteplí, půjde do květu a bude nahořklý. Je lepší ho zkonzumovat nyní a pak z kraje podzimu vysít nový. Až sklidíme špenát, jsou již v řádku za ním naseté hrášky, které prostor obsadí.

Pokud máte rádi špenát i v létě, vysejte si mangold. Chutná výborně, zpracovává se jako špenát, listy se dají průběžně otrhávat a nevybíhá tak do květu. 

Jen pro přesnost - zde nesázíme ani dýně ani brambory. Dýně potřebují hodně prostoru a tak mají své vlastní záhony a brambory taky.

Nové poznatky z pěstování jsou buď v článku Pěstování ve čtvercích nebo nově dle měsíců v roce.