RAW Food

Vítejte ve světě čistých chutí.
Věřte nám nebo ne, ale je neuvěřitelně důležité co jíme! Toto máme ověřeno na svém vlastním těle po dobu již více než 15 let. Šli jsme cestou od změny stravy z klasické české kuchyně ke zdravé výživě – tehdy nám to připadala neskutečně velká změna, z dnešního pohledu to byl jen první drobný krůček. Velmi jsme omezili konzumaci masa, mléka, vajec, v podstatě všech živočišných produktů na 1x týdně, úplně jsme vysadili bílý i třtinový cukr a používali jen med nebo ovocný či hroznový cukr, mouku jsme vyměnili za celozrnnou. Výraznou změnou byla i příprava jídel – již žádný zahřátý tuk – nesmažíme, nepečeme s tukem, nedáváme na něj cibulku ani nic jiného, přidáváme ho do jídel až po dokončení a lehkém zchladnutí. Výsledek – ohromný – neskutečný příliv energie, velká odolnost běžným nemocem.

Život šel dál. To co pro nás bylo dříve těžké, se stalo naprostou samozřejmostí, chutě se samy změnily. Toto téma nás velmi zajímalo, hledali jsme další informace a zajímali se o to, co se to v těle děje, že se člověk tak mění. Postupem let, a mnoha malých drobných úprav v jídelníčku, jsme došli k živé stravě (nebo-li RAW food).

RAW food znamená konzumaci tepelně neupravených potravin. Pro udržení našeho zdraví je dobré je jíst tepelně neupravovanou stravu alespoň ze 75% denního příjmu potravy. Je to podle nás nejdokonalejší a přitom nejjednodušší a nejpřirozenější způsob stravování. Zažili jsme zase něco jako na začátku, ale přidalo se něco víc. Kromě ohromného množství energie, ještě klid a mír v duši. Nedá se popsat, co člověk cítí, jak se sám v sobě cítí, ale je to nádherné. Vnímáme energii jídla, toho co nám přináší. Samozřejmě, že nám jídlo přináší dostatek vitamínů a minerálů, ale navíc ještě velké množství enzymů. Ty jsou jen v tepelně neupravovaném jídle, zničí je teplota již nad 40°C. K tomu všemu ale ještě něco navíc – informace.

Ano, z jídla nasáváme i informace. Informace o strachu a zabíjení z masa, o síle a vytrvalosti z obilí a o klidu, míru, radosti z ovoce a o růstu a budování ze zeleniny. Nevěříte? Zkuste to sami na sobě. Abychom Vám začátek trochu ulehčili, budeme zde zveřejňovat naše oblíbené recepty, naše komentáře, poznatky a vše co k životu patří.

Odkazy:

Proč člověk není masožravec:  https://www.youtube.com/watch?v=1-IXUTzIBr4


 

Pro inspiraci nabízíme pár našich receptů. 

   

 

Vysvětlivky k receptům:

PL = polévková lžíce

čl = čajová lžička

š =  šálek

  • Vydatná hlavní jídla

    Zde naleznete recepty na vydatná hlavní jídla. Slouží jako oběd nebo sytější večeře nebo když máte velký hlad.

  • Košíčky I.

    Milujeme košíčky. Děláme je v různých kombinacích a vždy nás překvapí báječná kombinace chutí a vůní. Tyto jsou pro milovníky čokolády. Dole čokoláda, která se jen rozplývá na jazyku, na ní lehounce citronový krém, korunovaný chutí oříšku. Hmmm...

  • Jak začít?

    Jak začít s živou stravou?

  • Zázvorové měsíčky

    Dnes bylo venku lezavo, mrazivo a tak jsem přemýšlela, na co mám chuť, co pěkně prohřeje.Napadla mě skořice a hned potom zázvor. V košíku v kuchyni mám letošní úrodu dýní, jsou jako sluníčka. A co spojení dýně se zázvorem a skořicí! Výsledkem jsou zázvorové měsíčky. Jsou dobré jen tak, ale spojení s krémem je přeci jen ještě lepší. A pak je můžete polít i čokoládou...

  • Vysvětlivky k receptům

     

  • Karamelové hrudky

    Miluji karamel. V létě s vanilkovou zmrzlinou a oříšky... v zimě jsou báječnou pochoutkou karamelové hrudky, kde najdete i ty oříšky. Už když je suším v sušičce, tak se mi sbíhají sliny tou vůní, která se line celým domem.

  • Moučníky

    Nevím jak vy, ale my milujeme sladké. Raw food zákusky jsou přímo gejzírem chutí a vůní. Čistých, tak jak je vymyslela příroda, jen zkombinovaných tak, aby lahodily našim mlsným jazýčkům.

  • Pomerančové trubičky

    Již několik let se u nás toto cukroví těší velké oblibě, je lehce nahořklé, ale zároveň sladké, pomerančová chuť se mísí s čokoládou.... opět lahodný útok na chuťové buňky. 

  • Ovocné dortíky

    Další  jednoduchá, rychlá a velmi chutná dobrota. Příjemně křupavé těsto díky fíkům, zjemněné dotekem jemného krému a korunované brusinkovou tečkou. 

  • Košíčky II. - makové

    Košíčky jsou z mandlí a kokosu plněné makovou náplní se švestkovými povidly. Pro "zlepšení" vánoční nálady můžete použít místo povidel sušené švestky a namočit je přes noc třeba do rumu a pak rozmixovat.

  • Čokoládová srdíčka

    Luxusní spojení čokolády a kokosu. Jen se rozplývají na jazyku, jsou hotová za malou chvilku a ještě rychleji snědená ….

  • Koule

    Zima je období bílé, za okny sníh (v ideálním případě) a v obchodech prodávají čerstvé kokosy. Nastrouhaný kokos je jako sníh. Máme období sněhu, takže hurá na kokos!!

  • Cukroví

    Cukroví nejen na vánoce, ale kdykoli budete mít chuť. Často lze využít místo sušenek a jiných sladkostí. Je vynikající a přitom velmi snadno připravené. Obměňujte suroviny a objevíte kouzlo nekonečných chutí a variací.

  • Snídaně

    Snídaně je prvním jídlem nového dne. Měla by nám pomoci nastartovat organismus k činnosti, doplnit po noci tekutiny a potřebné živiny.

  • Jakolinecké

    Naše děti mají v oblibě linecké cukroví. Tak jsme společně s nimi vytvořili několik nepečených variant tohoto cukroví. Momentálně u nás "frčí" tato varianta z ovesných vloček. 

  • Zelené potraviny

    Možná jste o nich slyšeli, možná ne...

  • Polévky

    Raw polévky jsou vynikající a velmi rychle hotové. Oproti vařeným polévkám mají mnohem intenzivnější chuť, někdy si na ně musíte nejprve zvyknout, ale pak už vám jiné nebudou tolik chutnat. V zimě je prima si je trochu ohřát, ale jen do 40°C, abychom nezničili enzymy.

  • Vysvětlivky

    Vysvětlení méně známých potravin a rady kde se dají koupit.